maandag 25 mei 2015

"Are you HAPPY?!!"

Yangon // 11 – 18 April 2015 // Soundtrack by Queens of the Stone Age
Eigenlijk wilden we enkel en alleen snel geld afhalen en rustig ontbijten.. en raakten nog niet eens op de straat zonder een eerste lading ijskoud water over ons te krijgen. Enkele kinderen hadden zich in de ingang van ons guesthouse verzameld en er is geen ontkomen aan. Gelijkaardig gaat het er de volgende vier dagen aan toe. Buitenlander zijn verhoedt je niet van de ontelbare water-aanvallen. In tegendeel – hoe meer je opvalt, deste meer water je aantrekt. Iedereen doet mee: van kleinkind tot grootouders, niemand blijft droog. Het huis verlaten zonder douche te krijgen is onmogelijk.

Daar zijn we dus alweer! (excuus voor de vertraging van m'n berichten altijd) Stipt op tijd voor het "Thingyan" (waterfestival) zijn we opnieuw in Yangon. We bezoeken nog eens onze punkvrienden en een dag later viert Myanmar het boeddhistische nieuwjaar. Dit gaat er voornamelijk over elkaar emmers vol water over het hoofd te kippen, permanent kletsnat te zijn en leute zonder stoppen te makken. We bevinden ons daarbij in de warmste tijd van’t jaar. Bij temperaturen van over 40 graden is een verfrissing meer dan welgekomen en aan het gevoel permanent kleddernat te zijn went men snel.
Het zicht dat de straten van Yangon ons biedt is goddelijk. In elke ingang, op elke hoek, voor elk winkeltje staan teams die uit grote tonnen water over alle voorbijgangers gieten. De professionelere onder ons zijn met lange tuinslangen uitgerust. Ook transportmiddelen krijgen geen vrijgeleide. Brommertjes treft men de ganse tijd en waterstralen die IN bussen of taxi’s belanden bieden extra success en plezier.
Zal dit werkelijk vier dagen lang aanhouden? Nou en of. Dag na dag wordt het zowaar nog gekker!
Het belangrijkste accessoire tijdens het festival is het waterdichte tasje die elke paar meter verkocht worden en aan iedereen’s hals hangt. Het is dan ook de enige kans om met ongeschonden gsm’s, geld en sigaretten thuis te komen.
Dan zijn er nog de vele party-straten.. Verschillende hoofdwegen in en rond Yangon staan vol grote tribunes, waar de techno-muziek luid uit de boksen galmt. Daarop staan honderden mensen samengekropt, alle feestend met een tuinslang in de hand. Ze spuiten onophoudelijk alle (feestende!) voorbijgangers en trucks nat. Kletsnat. Het water wordt rechtstreeks uit de erachter liggende (en redelijk vervuilde) grote vijver getankt, waarvan de waterstand zienderogen lager wordt.
Hoewel de muziek verschrikkelijk is verbrengen we vele euforische uren springend, danzend en in de menigte party-people opgaand voor de vele tribunes. Van boven pletst water uit 1000 douches over ons heen en onze voeten staan enkeldiep in het water. Schitterend. In eindeloze files rijden party-trucks de straten op & af en op hun laadbak vindt men eveneens niets anders terug als dansende, natte, vrolijk vierende mensen.
Er heerst een sfeer die zich amper in woorden laat beschrijven en ook na lang nadenken ben ik er zeker van dat ik nog nooit iets vergelijkbares meemaakte. De mensen zijn zo absoluut gelukkig en vrolijk zoals men dat maar zelden beleeft. Deze vrolijkheid zuigt ons op, zodat we elke morgen in record tempo al in allerbeste party-mood zijn. Dit is misschien wel de gekste, uitgelatenste, coolste en leutigste party’s uit mijn leven – en dat in een anders eerder terughoudend land als Myanmar, dat nog niet zo lang geleden van de rest van de wereld afgesloten was. Ongelofelijk.
Al seen paar van de weinige buitenlanders in het middelpunt van dit gebeuren, verheugt iedereen zich extra over ons bezoek. “Are you happy?” worden we constant van alle mogelijke vreemde mensen gevraagd. Gelukkig zijn is (naast het duidelijk wat verwaarloosde religieuze aspect) duidelijk het hoofddoel tijdens deze dagen. “We’re very, very happy, thank you!” kunnen we na duizend maal nog steeds met de diepste overtuiging over onze lippen krijgen.
Een eigen party-truck hebben we natuurlijk niet, stellen echter snel vast dat we als buitenlander meer dan welgekomen zijn op deze van de locals. We liften van tribune naar tribune, delen drank en maken nieuwe vrienden. Dagenlang. Na deze periode zijn we er rotsvast van overtuigd, dat voor dit waterfestival op zich het al de moeite waard loonde terug te keren naar Myanmar.
De keerzijde van de medaille: ook bij een happy happy festival als deze wordt men met de onvoorstelbare onkunde van een duidelijk domme regering geconfronteerd. Opgelet. Ter PREVENTIE van zedenmisdrijven heeft de regering voor de duur van het festival de verkoop van voorbehoedsmiddelen VERBODEN. Serieus.


 
 



 
 

















Met de naderende komst van KFC ligt de weg voor multinationals helaas open..
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten