woensdag 11 februari 2015

Good afternoon! Please rate our toilet.

Singapore // 17 – 20 Januari 2015 // Soundtrack by ElectricLight Orchestra
Singapore is een buitenbeentje. Het is het land waar men zich per boot kan laten rondvaren in het shoppingcenter. Het land waar men ondanks de zwoele buitentemperaturen permanent verkouden is (airco). Het land met evenveel en strenger opgevolgde regels als in Duitsland, het land waar bijvoorbeeld kauwgum verboden is. Het land waar men amper kinderen ziet, maar dankzij de vele (hooggekwalificeerde) migranten toch een waanzinnig grote bevolkingsgroei kent. Het land waarin mensen zonder smartphones simpelweg niet meer bestaan en de ogen van alle inwoners constant op hun kleine schermpje gefixeerd zijn.

Het kleine Singapore (men vergeet wel eens dat men zich in een land, beter gezegd een stadsstaat bevindt) is een van de rijkste landen ter wereld met een onvergelijkbaar hoge concentratie van miljonairs op kleine ruimte. Het is een mini- maar hoogontwikkelde oase temidden van de nabije Zuid-Oost-Aziatische chaos. Niets herinnert hier aan een Indonesische grootstad. Alles is gepland, georganiseerd en proper.
Na bijna drie maanden in het wondermooie maar ook met momenten zeer vermoeiende Indonesië zijn we blij een stapje verder te gaan. Ondanks het feit dat we er waanzinnig coole dingen gezien en beleefd hebben zal Indonesië onze top-5 aan lievelingslanden niet binnendringen. Op den duur maakt het je woedend constant afgeperst te worden. Het spijtige gevolg daarvan is dat we na enkele maanden niemand meer vertrouwden en gaandeweg onze interesse en het daarbij horende engelengeduld verloren. Hoewel dit niet in ons karakter ligt.
Onze vlucht naar Singapore probeer ik ASAP uit mijn geheugen te verbannen na het schrijven van dit relaas. Met Air Asia vliegen we over precies dezelfde route zoals de eind december neergestortte en tot vandaag slechts deels teruggevonden machine. Ons tuig is zowaar nog leger als we verwachtten. En terecht. Het duurt niet lang tot we ons in de eerste turbulenties begeven en het begint te schudden. De volgende twee uren zouden we altijd terug de ernstige stem van de piloot horen zeggen dat we wegens luchtwervelingen onze gordels voor de volgende 5-10 minuten gesloten moeten houden. Natuurlijk zijn dergelijke gebeurtenissen niet uitzonderlijk maar aub, niet op dít parcours.
Veel meer dan halfleeg..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.. Hoewel het in't begin nog mooi was.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aangekomen vonden we direct de weg naar het vrolijke Couchsurf-appartement waar we werden uitgenodigd en voor drie nachten verbleven. Sinds we Australië een klein half jaar geleden achter ons lieten waren we niet meer in zo’n moderne stad en dat is meteen ook de reden waarom we ons hier en nu zo goed amuseren. Singapore komt simpelweg op het goede moment. Leuke uitvinding trouwens, zo’n overzichtelijk metronet waarmee men in no-time overal heen komt! Praktisch, wanneer Engels de eerste landstaal is en er geen taalbarrière meer heerst. Daarenboven stijgt de aantrekkelijkheid van een stad voor mij parallel met haar internationaliteit, een gegeven waar deze multiculturele metropool zijn gelijke niet vindt. De bevolkingsmix staat garant om op culinair vlak alles te bieden wat een mens kan verlangen.
Eindelijk weer Indisch!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Verse Chinese thee.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Culinair hoogtepunt: de goddelijke Singapore Laksa!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Enerzijds is deze stadsstaat hypermodern – vooral het havenkwartier is bijna futuristisch -, anderzijds kan men in enkele oude buurten zoals Chinatown, Arab Square en Little India goed bewaarde koloniaalarchitectuur bewonderen en zich in de kleine gangetjes uitstekend laten verdwalen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pas tijdens dag twee valt ons nog een bijdragende factor tot ons welbehagen op: geen kat let op ons. Opnieuw een première sinds Australië. Niemand staart ons aan, niemand wil ons iets verkopen, simpel en onopgemerkt kunnen we anoniem, net als alle anderen door de straten slenderen. Een welgekomen afwisseling. De enige reden waarom we ook maar aangekeken zouden kúnnen worden, is onze – voor dit land – onfatsoenlijke kledij en onbestaande klasse. Met de perfect gestijlde Singaporianen kan onze eerder praktische & ondertussen afgedragen kledij niet mee.
In een Cybermetropool als Singapore is het blik uit vogelsperspectief een must in het toeristenprogramma dus bezoeken we het dak van het Pinnacle gebouw. Het zicht is natuurlijk prachtig, maar er is meer. Het dakterras verbindt meerdere alleenstaande wolkenkrabbers en is zo groot, dan een wandeling er rondom heen vijftien minuten duurt. Naast een handvol andere toeristen maken ook vele inwoners gebruik van hun bovenverdieping: bijvoorbeeld om te joggen of voor hun yoga oefeningen vlak naast de skyline waar geen einde aan lijkt te komen.
Pinnacle Complex.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
360 graden wolkenkrabbers.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jep, hier komt men effectief sporten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
By night.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Een van de vele voorbeelden voor de (overdrevene?) regulering zijn de strenge en sterk gecontroleerde hygiëne voorschriften die het verbieden dat men zich gewoon zo met zijn kraampje op de straatrand stelt. Daarentegen worden alle straatverkopers in Singapore gebundeld en per honderd in een Hawker Centre gestoken, een soort van overdekte food-court. Natuurlijk is dit een fijn fenomeen, maar met de charme van echte Streetfood-standjes kunnen ze – naar onze mening – niet meehouden. Hoewel we ons in elk land vooral met streetfood onderhouden werden we er nog nooit (!) ernstig ziek van. Tot zover de hygiënestandaard.
Tot slot lijf ik jullie graag in tot mijn lievelingsspelletje. Na het bezoek aan een openbaar toilet werd ik door een touchscreen aangemaand mijn bezoek te quoteren. Tussen vijf smilies van zeer verdrietig tot overgelukkig moet ik een keuze maken.
“Jep, dit bezoek was serieus de moeite, maat, ze hebben hun best gedaan, chapeau!”..


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Enfin, drie dagen Singapore waren zonder twijfel een welgekomen afwisseling en een prima tussenstop om er helemaal klaar voor te zijn, voor de volgende stap richting chaos.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten