zondag 28 oktober 2018

Et c'est parti..

Rabat - Marrakech - Casablanca // 10 - 14 oktober 2018 // Soundtrack by Canned Heat


Zoals de meesten onder jullie wellicht al weten begon onze nieuwe reis met een speciaaltje. Meme, m'n lieve grootmoeder die in Portugal woont, nodigde ons enkele maanden geleden uit voor een vijfdaagse rondreis in Marokko samen met haar OKRA. An offer we couldn't refuse!
Daarmee hakte meme voor ons niet enkel de knoop door waar we er dit maal aan zouden beginnen, maar legde ze ook de exacte datum vast, amper enkele weken na mijn eindexamens.

Zo zaten we op tien oktober omstreeks middernacht (na een afscheidsdiner met mama & Mario: bedankt om extra naar Portugal af te zakken!) plots in een reisbus met circa 35 goedgeluimde, gepensioneerde Portugezen en reisbegeleiding, om na deze nachtelijke busrit samen de Straat van Gibraltar over te steken. Op naar een nieuw continent, mama Afrika.



Het programma van de komende dagen werd strak gepland. We rijden naar Rabat, van daar naar Marrakech en dan terug naar de kust om Casablanca te bezichtigen. Uiteraard zien we tijdens deze dagen een stuk meer als wanneer we dit op eigen houtje zouden doen. We concentreren ons op de "mooiste" plaatsjes en de belangrijkste bezienswaardigheden. Het is als het ware een gefilterd Marokko. Om het eigenlijke leven op straat te kunnen leren kennen blijft simpelweg geen tijd.

Gonca-Tours!






























Meme = links.


Als een Kameleon passen we ons wonderwel aan aan deze nieuwe omgeving. Meer nog, om niet tegen de stroom in te roeien gooien we enkele van onze basisregels koeltjes overboord. Voorbeeld 1: geef je reispas nooit mee aan een nagenoeg onbekend persoon, die er voor onbepaalde tijd aan een onbekend oord mee verdijnt. Voorbeeld 2: laat nooit je complete bagage achter omdat een voor jou onbekende je verzekert er op te zullen letten. We zijn er wel gerust in.



Een heuse jackpot wonnen alle handelaars die het geluk hadden de weg van onze groep te kruisen. Binnen de kortste tijd kan men bij ons, bijvoorbeeld bij een casual plaspauze aan een tankstation, zijn/haar ganse dagvoorraad artikelen kwijt. Om nadien met lege handen, een dikke glimlach en een nog dikkere portemonnee huiswaarts te gaan. We zijn oprecht blij voor de succesvolle verkopers, vragen ons tegelijkertijd af wat die Portugezen in godsnaam zullen doen met een dozijn (dezelfde) kleurrijke kettingen eens ze weer in Portimao zijn.

Voor alle duidelijkheid: meme kocht enkel zinvolle souvenirs :-)

Overnachten doen we in luxe-hotels waar we vaak nog met weemoed aan zullen moeten terugdenken. We krijgen dagelijks ontbijt, lunch en avondeten. Alles in buffetvorm. M'n maag wrijft in zijn handjes. Een "goeie fond", zegt men, is altijd belangrijk om mee te beginnen, nietwaar? Zo ook bij aanvang van deze reis.
Ook wanneer we deze steden nog eens met meer tijd en op een andere manier zullen bezoeken krijgen we tijdens deze vijfdaagse een goede eerste indruk over Marokko en zijn geschiedenis. Yep, telkens een gids bij zich hebben maakt het ook informatief en leerrijk, hij is er namelijk niet enkel om het dichtstbijzijnde toilet aan te duiden.

In Casablanca nemen we met een lach, een traantje en enkele reuzenknuffels afscheid van meme (want oh ja, wat is het de max om samen met je meme het begin van een nieuw avontuur in te zetten!). Dankjewel voor dit prachtige cadeau. Vanaf we terug in Europa zijn is het aan mij om jou uit te nodigen voor een reisje!



Laat het toeval nu maar komen. Ik ben er klaar voor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten