zondag 12 juli 2015

A decent cup of tea

Kandy – Elkaduwa – Ella – Haputale // 16 - 20 Mei 2015 & 17 - 21 Juni 2015 // Soundtrack by Frank Turner
Het idee om naar Elkaduwa, een – echtwaar – zeer klein dorpje tussen de bergen, te reizen kwam intuïtief: we stapten er uit. Geen seconde later stellen we vast dat niemand Engels spreekt of e rook maar een idee van heeft waar deze twee bizarre buitenlanders een rustplaatsje voor de nacht kunnen krijgen. Na bijna twee uur rondtreuzelen zijn we het opgeven nabij, tot de oplossing ons – zoals altijd – alsnog de hand reikt. We huren maar liefst een gans huis (voor 13 euro per nacht) met eigen tuin, heuvels en bergen. Ojo.
Omdat er in Elkaduwa ook geen enkel restaurant is kopen we bij de lokale kruidenier (zijn die verheugd ons hun waren te tonen, serieus!) en experimenteren erop los met onze allereerste eigen curries met aanvullende kruiden en vruchten uit de eigen tuin. Zeer romantisch.

 
 
De volgende ochtend bezoeken we de vrouwen op de theeplantage die tot ons huis hoort. Ze zijn druk in de weer met de oogst van verse theebladeren en werpen die snel in een jute-zak die over hun hoofd is bevestigd. Machines inzetten voor deze zware arbeid is in deze deels zeer steile omgeving onmogelijk. Voor een loon van niet meer dan drie euro per dag plukken deze lieve dames alles per hand. Ons bezoek lijkt ze een aangename afwisseling te bieden en vanaf Inga ietwat terughoudend vraagt enkele foto’s van hen te maken voelen de anderen zich beledigd omdat ze niet werden uitgekozen (naar vertaling van onze huisbaas Dhammika). Daarna begint een vrolijke en uitbundige fotosessie:

 
 
 
 
 
 




 
Later regelt Dhammika dat we kunnen liften met de vrachtwagen van de theefabriek, die de verse thee ophaalt om ze later te bewerken. De rit wordt een van de hobbeligste uit mijn leven, maar het uitzicht en de omgeving zijn sensationeel. We bereiken de hoog & afgelegen plantages tegen de vooravond wanneer de pluksters net met hun volle zakken vanuit de velden terugkomen om hun thee te wegen. Verdeeld in vele 15kg zakken wordt alles ingeladen en naar beneden gebracht.

 




 
Waaruit de volgende stappen bestaan leren we wat later in een theefabriek in Ella, zodat we nu bijna experten zijn geworden. Het is zover gekomen dat we zelfs spontaan onze kop koffie inruilen voor een kop Ceylon tea – en ik ben bereid dit op tijd & stond te blijven doen. Tenslotte voel ik me telkens weer een beetje in de prachtige highlands, wanneer ik er een slok van neem.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Andere bezigheden in de koele highlands: wandelen en treinreizen. Een overzicht in beeld:






























Liège Champion!





 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten